TuvART Kurucusu Elçin Öztürkoğlu, Türk Birliği faaliyetlerinde her zaman sağlık alanının önemine vurgu yapmış ve öncelikli çalışma başlığı olduğunu vurgulamıştır. Salgın sürecinde yaşanılanlardan edindiğimiz deneyimler de gösteriyor ki "Sağlık" konusundaki iş birlikleri Türk Dünyasının olmazsa olmazıdır.
"Türk Devletlerinde sağlık konusunda elbette ciddi yatırımlar var. Ancak deneyim her zaman fark yaratan bir niteliktir. Türk doktorları kadar tüm Türk sağlık personelinin deneyimleri, dünyada adından her zaman söz ettirmiştir. Hatta Atatürk'ün 'Beni Türk doktorlarına emanet ediniz.' sözünü de yabana atmayalım. Dünyanın her yerinde astronomik hızla gelişen baş döndürücü ilerlemeler, sağlık alanında da kendini gösteriyor. Fakat günün sonunda sağlık başarısında Türkleri ayrı bir yerde görüyoruz. Bugün dünya, Türkiye'nin salgınla başarılı mücadelesini hayranlıkla seyretmektedir. Diğer yandan Türk Birliği faaliyetlerimizde, insani sorumlulukların bu sebeple de sağlığın önemine her zaman değindik. Tüm çalışma arkadaşlarımızla, ekiplerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızda bu konunun önemini dile getirdik. Allah korusun, bir şey olursa diye kaygılarımızı dile getirdik. Türkiye'ye insanların kolaylıkla ve rahatlıkla gelip tedavi olabilmelerinin yolu açılmalıdır dedik. Hayat ve Sağlık sigortalarında devletlerin adım atması gerektiğini belirttik. Olmadı, özel sektör ile konuya giriş yapabiliriz dedik. Bu yönde görüşmelerimizi yaptık. Fakat tahmin edildiği üzere hiç kimse konunun vahametini o günlerde idrak edemediği için neden bu kadar telaşlı olduğumuzu anlaşılamadı. Umuyorum ki bugünden sonra önümüze akılcı yaklaşımla bakabilir ve sağlık konusuna Türk Dünyası olarak çözüm getirebiliriz. Salgında yanan canlarımızı asla unutamayız. Yaşanılan olumsuzlukları böylece bırakamayız. Mutlaka ama mutlaka sağlık konusunda güçlü ve hızlı adımlar atmalıyız. Öyle görünüyor ki burada Kazakistan ve Türkiye başı çekecek gibi."
Türk Birliğinde sağlığın önemini bu sözlerle vurgulayan Öztürkoğlu, Kazakistan'a yapılan yardımları dikkatle takip ve takdir ettiğini belirtti.
Nazarbayev'in Türkiye'den yardım istemesi üzerine çok kısa sürede toplanan 11 tonluk tıbbi yardımın diğer ülkelerimiz için de ivedilikle yapılması gerektiğini belirtti.
Kazakistan'ın salgın ile mücadelesinde diğer ülkelere göre daha aktif çalışmasında rol alan tüm bürokratların Türk Milleti tarafından takdir edildiğini gözlemlediğini belirtti.
Türkiye Ankara Büyükelçisi Sayın Abzal Saparbekuly'nun iki devlet arasındaki yardımlaşma örneğiyle ilgili değerlendirmeleri de şu şekilde :
"Bugünlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz işbirliği alanı sağlık sektörüdür. Bu anlamda T.C. Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin KOCA'nın Türk dünyasına yönelik kararlı adımlarını takdir ediyoruz. Türk Keneşi bu konuda çok çalışıyor. Değerli aydınlarımız da konuyu hep gündemde tutuyor ve acil işbirliği önerilerini sunuyorlar. Anadolu insanı, yediden yetmişe kardeşlerine bu zorlu süreçte destek oluyorlar. Önümüzdeki süreçte daha güçlü bir iş birliğinin devam edeceğine ve hep beraber salgının üstesinden geleceğimize inancım tamdır."