BM Genel Kurulunun 75. Oturumundaki Genel Tartışmasında Tokayev'in öne çıkan sözleri şöyle oldu: "İstediğimiz, Gelecek. İhtiyacımız, Birleşmiş Milletler: Çok taraflılığa kolektif bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz."
Kazakistan Ankara Büyükelçisi Sayın Abzal Saparbekuly denetimiyle Türkiye'de basına açıklanan haberin detaylarından başlıklar ve içerikler şu şekilde:
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev'in BM Genel Kurulu'nun 75. Oturumundaki Genel Tartışma'daki Konuşmasından Öne Çıkan Başlıklar
COVID - 19 KÜRESEL SALGINIYLA MÜCADELE
Birincisi güçlü bir küresel sağlık sistemi oluşturma için gelişmiş ülkelerden ve BM kuruluşlarından zamanında ve koordineli destek yoluyla ulusal sağlık kurumlarının iyileştirilmesine öncelik verilmelidir.
İkincisi aşı konusunun siyasallaşması önemlidir. Küresel üretimi ve tedarik zincirlerini koruyacak bir COVID - 19 aşısı ticaret ve yatırım anlaşmasına varmak için çok geç değil.
Üçüncüsü DSÖ'nün kapasitesini artırmak ve hastalıkları önleme ve bunlara müdahale etme konusunda ulusal yetenekler geliştirmek için Uluslararası Sağlık Tüzüğünün revize edilmesi gerekmektedir.
Dördüncüsü BM himayesi altında Bölgesel Hastalık Kontrol ve Biyolojik Güvenlik Merkezleri ağı önerilmektedir. Kazakistan böyle bir bölgesel merkeze ev sahipliği yapmaya hazırdır.
Beşincisi küresel salgının ışığında, biyolojik silah kontrol sisteminin başlatılması her zamankinden daha şiddetli hale gelmektedir. Kazakistan, 1972 Biyolojik Silahlar Sözleşmesi temelinde ve BM Güvenlik Konseyine karşı sorumlu olacak, özel birçok taraflı organ "Uluslararası Biyolojik Güvenlik Ajansı"nı kurmayı teklif etmektedir.
EKONOMİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ
LLDC Grubunun (Uluslararası Sulara Çıkışı Olmayan Gelişmekte Olan Ülkeler Grubu) dönem başkanı Kazakistan, Viyana Eylem Programının uygulanmasını yeniden canlandırmak için "BM Yol Haritası"nı önermektedir.
2021 yılında "Gıda Sistemleri Zirvesi" düzenlemesi desteklenmektedir.
Kazakistan tarafından başlatılan İslam Gıda Güvenliği Örgütünün gıda rezervlerinin oluşturulması yoluyla uluslararası insani yardım kampanyasına yardımcı olmaya hazırdır.
BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ
Müreffeh, güçlü ve birleşik bir Orta Asya hem bölgesel hem de küresel paydaşlar için yararlıdır.
Bölgedeki su kaynaklarının, akılcı kullanılması amacıyla "Bölgesel Su ve Enerji Konsorsiyumu"nun kurulması önerilmektedir.
Bölgedeki kalkınma gündemini koordine etmek için Almatı'da BM öncülüğünde "Bölgesel Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Merkezi"nin kurumsallaştırılması önerilmektedir.
ULUSLARARASI GÖNÜLLÜLER YILI
Gönüllülerin rolünü kabul etmek için Birleşmiş Milletlere "Kalkınma için Gönüllüleri Harekete Geçirme Uluslararası Yılı"nı ilan etmesi önerilmektedir.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KRİZİ
Kazakistan fosil yakıtlara oldukça bağımlı olmasına rağmen karbondan arındırılmış bir ekonomi geliştirme taahhüdünde bulunmaktadır.
Kazakistan ekonomik revizyon ve endüstriyel modernizasyon ile sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar %15 oranında azaltacaktır.
YÖNETİŞİM SORUNU "Halkın Sesini Duyan Devlet"
Bütün uluslararası krizlerin temelinde bir yönetişim sorunu yatmaktadır. Gerçek anlamda adil ve insan merkezli bir dünya elde etmek için uluslararası aşamadaki önlemlere ulusal düzeydeki özverili çabalar eşlik etmelidir.
Kazakistan ekonomik olarak güçlü, demokratik olarak gelişmiş ve insan odaklı bir "Halkın sesini duyan devleti" inşa etmeye kararlıdır.
Siyasi ve ekonomik reformlara devam edilecektir.
Pandemi ve ekonomik reformlara devam edilecektir.
Pandemi sırasında geçici olarak gelirini kaybeden 4,5 milyon vatandaşa 1,1 milyar $ kaynak ayrıldı ve 1 milyondan fazla kişiye yiyecek ve ev paketleri aldı.
KÜRESEL SİLAHLARIN YAYILMASININ ÖNLENMESİ ve SİLAHSIZLANMA KRİZİ
Kazakistan kendi iradesiyle nükleer cephaneliğini terk ederek ve dünyanın en büyük nükleer test sahasını kapatarak sorumlu bir devletin rol modeli olmuştur.
Nükleer silaha sahip olmayan her devlete yasal olarak bağlayıcı güvenlik teminatları verilmesi gerekmektedir.
P5 (BM Güvenlik Konseyi 5 Daimi Üyesi) ülkelerini, Semipalatinsk Antlaşması da dahil olmak üzere Nükleer Silahsız Bölge Antlaşmalarının ilgili Protokollerini onaylaması istenmektedir.
DEVLETLERİN ARASINDAKİ GÜVEN EKSİKLİĞİ
"Asya'daki Etkileşim ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı"nı Asya'da güvenlik ve kalkınma sorunlarıyla ilgilenen tam teşekküllü bir uluslararası örgüte dönüştürülmesi önerilmektedir.
ULUSLARARASI TERÖRİZMLE MÜCADELE
Tüm ülkeler "Terörizmden Arındırılmış Bir Dünya Elde Etmek İçin Davranış Kuralları" belgesine katılmaya davet edilmektedir.