439991907
top of page

Sümer'de Ur Kraliçesi Şubat'ın (Shubad) İkinci Taç Nesneleri

Kraliçe Şubat'ın tacını oluşturan katmanlardan olan ve kolye benzeri takı, detayları ile Pen fotoğraf kaynağıyla TuvART'ta.


Sümer Ur'da Kraliçe Şubad'ın başlığı. İkinci taç. 18 altın yaprak. Akik uçları, 2 sıra lapis ve akik | TuvART
Kraliçe Şubad'ın başlığı. İkinci taç. 18 altın yaprak. Akik uçları, 2 sıra lapis ve akik | TuvART



Dönem : Erken Hanedanlık, MÖ 2.600-2.450

Malzeme : Altın | Lapis Lazuli | Karnelyan

Uzunluk: 74,4 cm

Genişlik: 8,4 cm

Derinlik: 0,8 cm

Yer: Orta Doğu Galerilerinde Sergisi



Kraliçe Puabi'nin çelenklerinden biri. İki sıra akik ve lapis boncukla ayrılmış 18 altın (kavak) yaprak bulunmaktadır. Her yaprağın ucunda bir akik halka vardır [bir tanesi eksik] ve bağlantı kısmı kendi üzerine dört halka oluşturacak şekilde dövülmüş tek parça altından yapılmıştır; bu, iki boncuk sırası için çift birleştirici görevi görür - sadece üst ve alt delikler kullanılır. Desen altın bir yaprakla başlar ve biter ve her yaprak arasındaki boncuklar için desen, bir küçük akik halka, bir fıçı lapis, bir akik halka, bir fıçı lapis ve bir akik halka ile sonlanır. Sağdan sekizinci yapraktan sonra, dik olarak yerleştirildiğinde, ilk iki akik halka eksik olduğu için desen bozulur. Uçlardaki 17 boncuk hariç toplam 100 akik boncuk ve 68 lapis boncuk vardır.


Adını oluşturan iki çivi yazısı işareti, başlangıçta Sümer dilinde "Şub-ad" olarak okunuyordu. Ancak Pen Müzesi bugün, Sümer okuması yerine Akkad dilinde "Pu-abi" olarak okunması gerektiğini düşünmektedir ve artık kaynaklarda alt yazıyı açıkça yazarak, Şubat adını Puabi olarak kullanmaya dolaylı teşvik yapmaktadır.


TuvART | Pen


Güncel ve Geçmiş Sergiler

1983 - 1998

Antik Mezopotamya: Ur Kraliyet Mezarları


Ekim 2009 - Ocak 2017

Irak'ın Kadim Geçmişi: Ur Kraliyet Mezarlığının Yeniden Keşfi


06 Ocak 1944 - 28 Şubat 1944

Beş Bin Yıllık Kibir


21 Nisan 2018 - Günümüz

Orta Doğu Galerileri

Yorumlar


bottom of page