439991907
top of page

Ermeni Gönüllü Birlikleri - Belge 57 - Rus Arşivi Belgeleri - Ermeni birlik komutanları Kostya, Keri ve İşhan’ın Culfa’da yaptığı toplantı

GARF. Fon 102. Sayı 240 (1916). Dosya 14. Bölüm 92.B. Sayfa 6- 6 arkası

Ermeni birlik komutanları Kostya, Keri ve İşhan’ın Culfa’da yaptığı toplantı; Gönüllü birliklerin piyade taburlarına dönüştürülmesi isteklerinin, Rus Duması üyesi Papacanov’a iletilmesi



Çok gizli


Ermeni Devrimci Partisi Taşnak

6 no’lu not

Erivan İl Jandarma İdaresi Amir Yardımcısı’nın bilgileri

“İvanov” GİZLİ SERVİSİ

Bilgilerin tarihi: 03.02.1916

Gizli Servis’ten bilgi alan: Yarbay Vasilyev



Bilgilerin özü :


25 Ocak civarında, 5. Ermeni Gönüllü Birliği komutanı VARTAN’ın yaveri “Kostya”, Culfa’ya gitti. Buraya aynı zamanda Ermeni birlikleri temsilcileri “KERİ” ve “İŞHAN” da geldiler. Gelenler, olumsuz yaklaştıkları gönüllü birliklerin avcı taburlarına dönüştürülmesi konusunu tartıştılar. Kostya Erivan’a dönüşünde, bu toplantının sonuçlarını, o sırada Erivan’da bulunan milletvekili Papacanov’a rapor etti. Bundan sonra adı geçen milletvekili önce Tiflis’e, oradan da Petrograd’a gitti. Taşnak Partisi “Doğu Bürosunun” öngörülen kongresi, birliklerin dönüştürülmesi konusuyla ilgiliydi. Valiliğin vereceği iznin, partinin isteklerine uygun olacağını göz önünde bulundurularak, herhangi bir parti beyanından kaçınılmasına ve Papacanov’un Petrograd’dan göndereceği mesajların beklenmesine karar verildi.


Ocak ayı sonunda Devlet Duması üyesi PAPACANOV’a, parti tarafından Petrograd’da Ermeni birliklerinin şu andaki hallerinde bırakılması ve teklif edildiği gibi, piyade taburlarına dönüştürülmemesi için başvuruda bulunma yetkisinin verildiğini söyleyen “Dro” Erivan’a geldi. Bu konuda verilecek karara bağlı olarak, büyük çoğunluğu şu anda birliklerde bulunan Taşnak Partisi üyelerinin herhangi bir taktiği kabul edilecek.



Ne yapılmıştır :


Gizli Servis’e, Ermeni birliklerindeki ruh halini gözlemeye devam etmesi görevi verildi.


Ermeni 2. Gönüllü Birliği Komutanı olan Dro ve milletvekili PAPACANOV burada belirtilen zamanda Erivan’da bulundular.


Bu notun kopyası, MAJESTELERİ İMPARATORUN Kafkasya Genel Valisi Özel Kalem Özel Bölümüne № 678 sayılı olarak gönderilmiştir.



İdare Amiri Albay Vasilyev (imza)

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page