top of page
Konma Bülbül Nergis Dalına - Erol Parlak
00:00 / 00:00

RÖPORTAJ

Kasım ADIGÜZEL

''Çalışmalarımın tarihe faydası vardır fakat tümüyle kıyaslanırsa bir hiçtir.''

  • Merhaba Sevgili Kasım Adıgüzel, öncelikle TuvART’a hoş geldiniz demek istiyorum.

  • Merhaba; böyle önemli bir platformda bana vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

  • Çalışmalarınızda sanat tarihinde yer alan kahramanları ve sessizce yaşamını sürdüren heykelleri öncelikle görüyoruz. Bunun yanı sıra soyutlaşmış yeni imgeleri de gözlemliyoruz. Ama ağırlık, mitolojik figürlerde diye değerlendiriyorum. Seçmiş olduğunuz tema ile ilgili olarak tercih sebebinize dayalı bize neler söyleyebilirsiniz? Çünkü bu tema sizi aynı zamanda güçlü bir sanat tarihi bilgisine yönlendiriyor. Sanki biraz zor olanı tercih etmiş gibisiniz… 

  • Bunun birkaç nedeni var; tarih ve mitolojinin cezp edici eşsiz gizemi dışında, sanatın başlangıcı, yaygınlaşması ve farklı sanat dallarının ortaya çıktığı dönemlere dikkat çekmek istedim. Bunun için de insanlara, sanata, dünyaya yön vermiş şahsiyetlere ve olaylara yine sanat estetiğine sadık kalarak anlatmaya çalışıyorum.

  • Teknik konusunda da biraz bilgi almak isterim. Çalışmalarınızda genelde akrilik uygulama yapıyor gibisiniz. Bunun haricinde hangi tekniklerde çalışmalar yapıyorsunuz?

"Genelde akrilik çalışıyorum"

  • Evet genelde akrilik çalışıyorum, zaman zaman yağlıboya denemeleri de yapıyorum. Taş tonları üzerine uzun zaman denemeler yaptım ve iyi sonuç elde ettiğimi düşünüyorum. Genel olarak çizgisel çalışmaktan kaçırıyorum. Özellikle noktasal yani çeşitli materyaller kullanarak tonlama yaparak çalışıyorum.

  • İlk dönemlerinize biraz eğilmek isterim. Şu an artık profesyonel olarak uyguladığınız tema ile buluşmanız ne kadar bir süreye yayıldı?

  • Sanıyorum bu biraz fırçaya sahip olabilme sürecidir.  Teknik yetersizlikler giderildikten sonra doğal olarak kendinize "Ben ne yapmak istiyorum?" diye soruyorsunuz. İşte bu da yeni arayışlara itiyor; benim için üç ya da dört yıl sürdü.

  • Konu ve tekniğin yanı sıra kompozisyon modelinizde dikkatimi çekiyor. Kendinize has bir perspektif görüyorum. Renk ve şekil irdelemesinde bilindik perspektif kurallarının haricinde bir uygulama göze çarpıyor. Kompozisyondaki temel kurallarınız hakkında bize neler söyleyebilirsiniz?

  • Genelde geceleri oturup tarihi araştırıyorum sonra bir konu veya kişi dikkatimi çekerse bunu üzerinde yoğunlaşıp varsa aslına uygun yoksa da kendi perspektifimden yorumluyorum.

  • Mısır, Asur, Sümer kültüründen örnekleri çoğunlukla görüyoruz. Bu kültürlerden sadece objelere değil aynı zamanda efsanelere de konularınızda yer veriyorsunuz. Bu konuların anlaşılırlığı açısından kendinizi yetkin bir biçimde ifade ettiğinizi düşünüyor musunuz? Yani konulardan bihaber kişilerin resimlerinizi doğru yorumlayabilme olasılığı sizce yüksek midir?

  • Tarih karanlık bir mağara gibidir. İnsanoğlunun bunu aydınlatması uzun sürecektir. Benim çalışmalarımın tarihe faydası vardır fakat tümüyle kıyaslanırsa bir hiçtir. Her çalışmamı konusuyla birlikte paylaştığımda birçok arkadaşımın konuyu araştırdığını duyuyorum bu da beni mutlu ediyor.  Bir gün anlaşılacağımı umuyorum.

  • Tarih sayfalarına bir el feneri ile ışık tutuyor gibisiniz. Ancak bazı çalışmalara natürmort da karışmış gibi. Mitolojik tema ile birlikte gerçekçi yaklaşımla resmedilmiş natürmort figürler görüyorum. Bunlar ezberinizi bozan çalışmalar gibi geliyor bana. Ancak henüz bebekmiş gibi de bir algı uyanıyor bende. Kompozisyon konusunda yeni denemeleriniz var sanırım. Ne dersiniz?

  • Natürmort çalışmalar sanatseverler tarafından çok seviliyor, zaman zaman ben de çalışıyorum.  Bununla birlikte manzaralar Suluboyalar da çalışıyorum ve tarihsel çalışmaları özleyip kaldığım yerden devam ediyorum.

  • Doğrudan peyzaj çalışması da var galerinizde. Detaycı, özgün perspektif haricinde bu çalışmanızda neredeyse tamamen geleneksel bir peyzaj yaklaşımı görüyorum. Bu çalışmanın tarihi de üstelik çok eski değil. Yani zaman zaman tarz, tema ve konu olarak başka çizimler de yapmak istiyor gibisiniz diye düşünüyorum ister istemez. Her zaman aynı konu üzerinde çalışmanın getirdiği bir sonuç mu bu yoksa asıl çizgi haricinde de eserlerim olur, gibi bir  yaklaşım mı bu?

  • Anlattığım gibi bunlar belki de benim için dinlenme süreçleridir biraz da denemelerdir.

  • Çocuk gelinler, Soma gibi sosyal konular için de eserler üretiyorsunuz. Toplumumuzda aksak giden yönlere sanat açısından bakmak, aslında bir sanatçının ana konularından biridir. Çünkü sanatçı, toplumun bir adım önünde yürüyen ve toplumu sürekli olarak ileri taşımaya zorlayan bir misyona sahiptir. Sizi de bu anlamda üreten – çalışan bir kişi olarak değerlendiriyorum. Fakat günümüzde bu çalışmaların cılızlığını inkâr edemeyiz. Kendinizi bu faaliyetlerde yalnız hissediyor musunuz?

  • Herkes bir şeyler üretiyor iyi ya da kötü... Bunun değerlendirmesini eleştirmenler, sanatseverler ve medya yapmalı diye düşünüyorum. Fakat toplumsal sorunlara değinmeyecek sanatçılar lütfen fırçayı, kemanı, kamerayı bıraksın. Yine bununla birlikte aramızda sanatı umursamayanlar da var ve elbette ayakta alkışlanacak hocalarımız da var.

  • Aşık Veysel konulu portre çalışmanızda yine oluşturmuş olduğunuz nihai teknik ve imaj haricinde geleneksel bir yaklaşım görüyorum. Aynı durum kartal başı çalışmanızda da mevcut. Bütün bunları bir araya toplarsak, mitoloji konuları haricinde natürmort, peyzaj ve portre çalışmalarınızda gelenekselci bir Kasım Adıgüzel olduğunu söyleyebilir miyiz?

  • Gelenekselci olmayı asla istemedim onlar çeşitli nedenlerle yapılmış çalışmalarımdır.  Örneğin Aşık Veysel'in ölüm yıldönümünde çizmiştim. Bence insan her neyle ilgileniyorsa o alanda farklı bir şeyler yapmalı iyi ya da kötü ama mutlaka yeni bir şey... Tarihsel çalışmalarım da bir gün yeni bir evreye dönüşecektir.

  • Çalışmalarınızda kullandığınız figürlerin temini hakkında da biraz konuşmak isterim. Sanat tarihi kitaplarında kullanılan görseller, müzelerdeki objeler kaynak olarak ilk aklıma gelenler. Bunun haricinde görsellerin kaynağı hakkında bize bilgi verebilir misiniz? Görsellerinizi oluştururken, nasıl bir derleme yapıyorsunuz? Kaynak olarak neyi – nasıl kullanıyorsunuz?

  • Bunun için birkaç dostum var; biri Tahran Üniversitesi'nden profesör.  Yine birkaç kaynaktan faydalanıyorum ve araştırmalar yapıyorum.

  • İshak Paşa Sarayı’nın avlusu ile ilgili de bir çalışmanız var. Mitolojik imgeleri canlandırırken, mimari ortamlara çok az da olsa yer veriyorsunuz ama geniş mekânları göremiyoruz. İshak Paşa Sarayı’nın avlusu ise geniş bir planı kapsıyor fakat tarzınız varsayacağımız yaklaşım yerine tıpkı natürmort, peyzaj ve portre de olduğu gibi yine geleneksel yaklaşımı seyrediyoruz bu çalışmanızda. Tam olarak Kasım Adıgüzel tarzı diyeceğimiz anlamda diğer konularda eserler verecek misiniz? Yoksa şimdiye kadar olduğu gibi seçilen konularda birden fazla tarz ve teknik ile yürümeye devam mı edeceksiniz?

  • Ben bir Ağrılı olarak kendi memleketimin tarihi bir mekânını resmettim. Şu an düşündüğüm aynı tarz üzerinde devam etmek fakat buna da yeni bir soluk getirmek istiyorum. Örneğin biraz daha renklendirerek tarihi arada bir günümüzle buluşturacağım.

  • Biraz da ülkemizdeki sanat üzerine konuşmak isterim. Önce durgunlaşan ve hemen sonrasında gerileyen bir hız olduğunu artık ifade edebiliriz. Sanatsal faaliyetleri artırmak ve sanatla kucaklaşmak adına neler yapabiliriz?

  • Şu an maalesef ülkemizde sanat, bir çıkmaza girmiş durumda. Özellikle resim dalı çok kötü durumda... Hep üretenler olarak resimlerimizi galerilere hapsediyoruz. Bunun da sanat adına kimseye faydası olmuyor. Bunu oturup uzunca tartışmalıyız örneğin sanatı sokağa ve kırsal kesimlere götürmeliyiz.

  • TuvART.com’a konuk olduğunuz için çok teşekkür ederim. Yeni çalışmalarınızı Tuvart.com olarak takip etmeye devam edeceğiz. Yeni çalışmalarınızda Türk Kültür ve Sanatına ait figürleri daha yoğun bir şekilde görmek benim şahsi beklentimdir. Sizi tanıyan ve yeni tanımış olan takipçileriniz için son olarak neler söylemek istersiniz?

  • Ben teşekkür ederim beni konuk ettiğiniz için.  Şunu söylemek istiyorum; bilinmelidir ki politikanın ve siyasetin çare bulamadığı noktada sanat ve sanatçı devreye girer.  Lütfen sanata ve sanatçıya değer verin.

KASIM ADIGÜZEL MİNİ GALERİ

bottom of page